Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για την εξέλιξη του Ελληνικού Δικαίου απο το Σύλλογο "Φωτόδεντρο" στην Ιστιαία


Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος «Φωτόδεντρο για τον πολιτισμό και το περιβάλλον», το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαρτίου στην αίθουσα πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας. Θέμα της εκδήλωσης «Η πορεία του Ελληνικού Δικαίου – Από την Τουρκοκρατία στις σύγχρονες κωδικοποιήσεις – Εξέλιξη και διαμόρφωση». Κεντρικός ομιλητής ο συμπατριώτης μας διαπρεπής νομικός, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Τσικρικάς.
Γιάννης Αρβανίτης
Αρχικά έγινε προβολή βίντεο με θέμα η εξέλιξη του δικαίου απ’ το βυζάντιο στην τουρκοκρατία και τους νεότερους χρόνους», ενώ αναγνώστηκαν κείμενα σχετικά με το θέμα από την κ. Στέλλα Μαντιγάκη και τη δικηγόρο κ. Παρασκευή Αγγελοπούλου.
Στη συνέχεια ο δικηγόρος Γιάννης Αρβανίτης προλογίζοντας τον κ. Τσικρικά αναφέροντας ένα σύντομο βιογραφικό του. Επίσης μετέφερε χαιρετισμό στην εκδήλωση από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λάμπρου Γκάνη, ο οποίος κατά στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλον ανέφερε, ότι θα διοργανώσει εκδήλωση στη Χαλκίδα με κύριο ομιλητή των κ. Τσικρικά.
Δημήτρης Τσικρικάς
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Τσικρικάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του. Αρχικά αναφέρθηκε στην εξέλιξη του δικαίου στο βυζάντιο αλλά και στη Δύση και στη συνέχεια μίλησε για την επίλυση των ιδιωτικών διαφορών στα χρόνια της τουρκοκρατίας, την απονομή δικαιοσύνης στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα, το αστικό και δικονομικό δίκαιο στην εποχή του Καποδίστρια, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μάουρερ στο χώρο του αστικού και δικονομικού δικαίου και το διάταγμα του 1835 και τη μετάβαση στον Αστικό Κώδικα. Τέλος ακολούθησαν συμπεράσματα και παρατηρήσεις πάνω στο θέμα.
Όπως κάθε εκδήλωση που διοργανώνει το «Φωτόδεντρο» έτσι και αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου, ενώ πολλοί ήταν και οι δικηγόροι της περιοχής που την παρακολούθησαν.
Λίγα λόγια για τον κ. Δημήτριο Τσικρικά
Ο κ. Δημήτριος Τσικρικάς, γεννήθηκε στην Ιστιαία όπου και τελείωσε της γυμνασιακές του σπουδές το 1979. Το 1984 αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στη Γερμανία. Από το 1999 κατέχει την θέση του επίκουρου καθηγητή της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο.
Γιάννης Δραπανιώτης
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...