Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Κυριακή της «Δεήσεως» στη Λίμνη


Με τη δέουσα επισημότητα και αρχιερατική λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών η τελετή της «Δεήσεως - Ημέρα Σωτηρίας» στη Λίμνη Ευβοίας.
Η παραδοσιακή αυτή εορτή τελείται στη Λίμνη, από των χρόνων της απελευθερώσεως της Ευβοίας και της Λίμνης από τους Τούρκους (1831) έως και σήμερον.
Η επανάκαμψη των διασπαρέντων Ελυμνίων στην πατρώα γη από τας Νήσους του Αρχιπελάγους, όπου είχαν καταφύγει σε δύσκολους χρόνους της τότε έκβασης των επαναστατικών πραγμάτων επερατώθη κατά τον ιστορικό Ν. Μπελλάρα το Έαρ του 1831. Τότε κατά τον ίδιο ιστορικό ετελέσθη πάνδημος λιτανεία μετά των λαβάρων, των Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων των Μονών ανά την αναγειρομένη εκ νέου κωμόπολη της Λίμνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ "ΔΕΗΣΕΩΣ" ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

Η εορτή και η τελετή αυτή τελείται εκ τότε συνεχώς και αδιακόπως έως τη σήμερον εις ανάμνηση του ιστορικού εκείνου γεγονότος. Είναι αμφίβολο εάν οπουδήποτε αλλού της Ελλάδος τελείται παρόμοια τελετή.
Ο φετινός εορτασμός υπήρξε ιδιαίτερα λαμπρός με τη χοροστασία δύο Μητροπολιτών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παρο - Ναξίας κ.κ. Καλλίνικου ως Πρωτολειτουργού, Συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομου, με τα του Επιτελείου τους, των Τοπικών Ιερέων της Λίμνης, Ιερέων και Μοναχών της ευρύτερης περιοχής.
Σε μια κατανυκτική Θεία Λειτουργία με τις υμνωδίες των καλλικέλαδων ιεροψαλτών και τα ευοδιάζοντα σε προσκύνημα Άγια Λείψανα των Ιερών Μονών Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και Οσίου Δαυίδ - Γέροντος, προσήλθε πληθώρα πιστών προς ευλάβεια και προσκύνηση.
Λίγο πριν το Κοινωνικό ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Καλλίνικος σε ένα απλό και μελίρρυτο λόγο αναφέρθηκε στις Ελύμνιες ρίζες του και στα παιδικά του βιώματα, ως επίσης εν συντομία στο ιστορικό του γεγονότος, κλείνοντας με πατρικές νουθεσίες και με ευέλπιδες ευχές των ζοφερών ημερών που διάγει η χώρα μας.
Στη συνέχεια, κατά ανακοίνωση του κ.κ. Χρυσοστόμου παρεδόθη τιμητικά εις τον κ.κ. Καλλίνικο από τον Αιδεσιμολογιώτατο Αρχιερατικόν Επίτροπον Αιγαίων - Νηλέως π. Κωνσταντίνο Λιάσκο και το συλλειτουργούντα Ιερέα της Εκκλησίας της Λίμνης Αιδ. π. Ευάγγελο Αποστόλου, αργυρούν αντίγραφον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Λυμνιάς, ενώ ο Σεβ. Παρο - Ναξίας ανταπέδωσε με δωρητήριον αντίγραφον της Ι. Εικόνος της Παναγίας « Εκατονταπυλιανής» της Πάρου.
Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας και εν μέσω καμπανοκρουσιών, άπαντες Ιερατείο, επίσημοι της Πολιτείας, Αρχές και Λαός σχημάτισαν τελετή περιοδεύοντες μετά των σημαιών, λαβάρων, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Λυμνιάς και των Αγίων Λειψάνων στη πόλη, ως ξεκίνησαν οι προπάτορες μας πριν από 181 χρόνια.
Σε κάθε σταυρόδρομο ανέμεναν τη πομπή ευσεβείς πολίτες του τόπου ενώ στους στενότερους δρόμους της έσω πόλης γραφικές φιγούρες όπως κάθε φορά πιστές χριστιανές έραιναν με μύρα και ροδοπέταλα τη Θεία πομπή. Στο χώρο της πλατείας κάτω του Ιερού της Κεντρικής Εκκλησίας έγινε από τους Σεβασμιώτατους το κλείσιμο της Θείας Τελετής με τις ευχές για Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.
Στη συνέχεια με τον ασπασμό της Θείας Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων διενεμήθη αντίδωρο και αγιασμός προς ευλάβεια.
Τη τελετή πλούμισαν με την έντονη παρουσία τους η Φιλαρμονική Μαντουδίου του Δήμου, Μαθητές και Μαθήτριες του Λυκείου Λίμνης, οι Ναυτοπρόσκοποι Λίμνης και η Ομάδα του Χορευτικού Ομίλου «Το Λύμνι» με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές τους στολές. 
Την επίσημη Πολιτεία εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός, οι Αναπληρωτές Δήμαρχοι Γιάννης Στεργίου και Γιάννης Καντζούρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τζαχρήστος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και τέως Δήμαρχοι Λίμνης. Παρέστησαν οι Βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ και Σίμος Κεδίκογλου. Τις Αρχές εκπροσώπησαν οι Επικεφαλής της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Συλλόγων – Φορέων και Οργανώσεων της περιοχής μετά πλήθους πιστών.
Ε΄ Κυριακή των Νηστειών - της «Δεήσεως - Ημέρα Σωτηρίας» για άλλη μια φορά επετειακά στη Λίμνη. Στη Λίμνη που ξέρει καλά να κρατάει χρόνια και χρόνια τις παραδόσεις, τα έθιμα και τη θρησκευτική της ευλαβοσύνη.
Καλή Ανάσταση!!! 

Γιώτα ΠερήφανουRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...