Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Σ.τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Ιστιαίας - Αιδηψού: Μείζον πρόβλημα τα "πετσοκομμένα" κονδύλια και την πυροπροστασία και οι χωματερές που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί


Συγκλήθηκε σήμερα στις 1.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιστιαίας το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού για να συζητήσεις θέματα που άπτονται της πυροπροστασίας μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κίνδυνος πρόκλησης σε όλη την Εύβοια γενικά είναι πάντα πολύ υψηλός. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Ζάχαρης και Γιώργος Μουλάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιστιαίας Βασίλης Τσόλης με τον υποδιοικητή Κώστα Μαραγιάννη και ο Λιμενοσταθμάρχης Ωρεών Σωτήρης Δανίκας. 
Μείζον πρόβλημα στο Δήμο όπως και σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας είναι τα κατά πολύ μειωμένα κονδύλια που τους έχουν δοθεί φέτος και με αρκετή καθυστέρηση μάλιστα, για την πυροπροστασία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ...


Κατά την Αρχική του εισήγηση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ζάχαρης τόνισε, ότι «διανύουμε το δεύτερο μήνα, που είμαστε συνεχώς σε ζώνη υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιά. Ευτυχώς που μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Υπάρχουν πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα και στόχος μας είναι όσο μπορούμε να τα περιορίσουμε. Οφείλω να ομολογήσω ότι πέρσι είχαμε άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική, αλλά και τα Λιμεναρχεία. Έχουμε ενημερώσει όλους του ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπεδικών χώρων να προβούν σε καθαρισμούς. Δυστυχώς κάποιοι δεν θέλουν να το κάνουν και κάποιοι άλλοι δεν μένουν εδώ, οπότε υπάρχει πρόβλημα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα μειωμένα κονδύλια που μας έρχονται για την πυροπροστασία. Πέρσι πήραμε 125.000 ευρώ περίπου. Φέτος μας ήρθαν 94.000 χιλιάδες. Από αυτά 10.000 θα πάνε για να αγοραστεί εξοπλισμός, όπως για παράδειγμα για τα διάφορα σημεία υδροληψίας, όπου υπάρχει πρόβλημα και τα υπόλοιπα για τη μίσθωση μηχανημάτων ώστε να καθαριστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι από τους πιο βασικούς δασικούς και αγροτικούς δρόμους. Η αποδοχή του ποσού θα γίνει σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσουμε σε μίσθωση των μηχανημάτων άμεσα. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι υπάρχουν στην περιοχή μας εθελοντικές ομάδες όπως των Ελληνικών, της Λιχάδας και των Ωρεών που μπορεί να υπάρξει μια πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία».
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Τσόλης τόνισε με τη σειρά του, πως πέρα από τους κύριους δασικούς δρόμους θα πρέπει να καθαριστούν και κάποιοι παράδρομοι, που χρειάζονται πολύ μικρές εργασίες, ώστε να είναι εύκολη η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων όταν χρειαστεί. Επίσης αναφέρθηκε και στις χωματερές που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί τονίζοντας ότι είναι ένα μείζον πρόβλημα και μια πολύ μεγάλη εστία πρόκλησης πυρκαγιών.
Τέλος ο Λιμενοσταθμάρχης Ωρεών Σωτήρης Δανίκας ανέφερε, πως και το Λιμενικό είναι ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα πυροπροστασίας και ότι πάντα σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει γενική επιφυλακή. Επίσης τόνισε, ότι και τα φέρι μποτ είναι πάντα σε ετοιμότητα όποτε χρειαστεί να μεταφέρουν για ενισχύσεις, προσωπικό και οχήματα της Πυροσβεστικής.
Γιάννης Δραπανιώτης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...