Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Η συνταγή της ημέρας: Άγρια χόρτα με ρύζι από το Αυλωνάρι



Από την κ. Παμφίλη Ιωάννου
Γεύσεις της Εύβοιας:

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό αγριόχορτα (καυκαλήθρες, αγκιναράκια, πικραλίδες, ζοχούς, παπούλες, μυρώνια, παπαρούνες, βρούβες), πλυμένα και χοντροκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
12 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1½ φλ. ρύζι αρμπόριο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
7 φλ. νερό ζεστό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
ακέρωτο αλάτι 
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΦΙΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥ


Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε έως ότου καλυφθεί με το λάδι και γυαλίσει.
Ρίχνουμε τα χόρτα, τα φέρνουμε δυο βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. 
Αφού πιει το ρύζι την πρώτη δόση νερού και αρχίζει να φουσκώνει, προσθέτουμε και άλλα 2 φλιτζάνια νερό.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε το ριζότο πάνω στη φωτιά, να πάρει άλλη μια βράση, μέχρι να πιει τα υγρά του και να χυλώσει.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον μάραθο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε απαλά και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. 
Ραντίζουμε το ριζότο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...