Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Η συνταγή της ημέρας: Μανιτάρια πλευρώτους σε ψησταριά

 Του κ. Γιώργου Μαλλιώρα
Τα μανιτάρια, εκτός απ’ τις γνωστές συνταγές που υπάρχουν και είναι πάρα πολλές, μπορούμε να τα κάνουμε και ψητά σε σχάρα στην ψησταριά μας. Γίνονται πολύ νόστιμα και πολλοί λένε πως μοιάζουν με κρέας όταν είναι ψητά. Έχω ψήσει πολλές φορές μανιτάρια στην ψησταριά μου. Και τα συνδυάζω με μία sauce από μανιτάρια (για την sauce δες εδώ) η οποία γίνεται από τα μικρά μανιτάρια, που δεν μπορούν να ψηθούν στην ψησταριά μας και από τα κοτσάνια τα οποία αφαιρούμε από τα μεγαλύτερα μανιτάρια τα οποία προορίζονται για ψήσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

Δύο πακέτα μανιταριών πλευρώτους (μεγάλα τεμάχια)
Λεμόνι
Λάδι
Μείγμα μπαχαρικών bbq (για το μείγμα δες εδώ)
Κάρβουνα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πριν ανάψουμε φωτιά στην ψησταριά μας προετοιμάζουμε πρώτα τα μανιτάρια μας. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα κοτσάνια απ’ τα μανιτάρια, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες.


DSC_01_2012-11-16.jpg
DSC_02_2012-11-16.jpg


Τα τοποθετούμε σε στρώσεις μέσα σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε σε κάθε στρώση μείγμα μπαχαρικών bbq, (για το μείγμα δες εδώ) τόσο όσο και το αλάτι που θα χρησιμοποιούσαμε για να τα αλατίσουμε.
DSC_03_2012-11-16.jpg
DSC_04_2012-11-16.jpgΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ

Το άναμμα της φωτιάς στην ψησταριά μας γίνεται εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Όταν τα κάρβουνα στην ψησταριά μας έχουν ανάψει καλά, τα απλώνουμε και μειώνουμε την ένταση της φωτιάς ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη, την οποία έχουμε κρατήσει από προηγούμενα ψησίματα.
DSC_05_2012-11-16.jpg
DSC_06_2012-11-16.jpg


Επισημαίνετε πως τα μανιτάρια θέλουν χαμηλής έντασης φωτιά, για να ψηθούν καλά, να μείνουν ζουμερά και να μην μας καούν. Πάνω απ’ τα κάρβουνα τοποθετούμε την σχάρα μας, η οποία πρέπει να είναι ανοξείδωτη και να έχει βέργες σε πυκνή διάταξη για να μην μας πέφτουν τα μανιτάρια- κυρίως τα μικρότερα- μέσα στην φωτιά κατά την στιγμή που τα γυρίζουμε. Πριν αρχίσουμε να ψήνουμε τα μανιτάρια μας τα ραντίζουμε με ελάχιστο λαδολέμονο και τα τοποθετούμε στην σχάρα με την λεία επιφάνεια προς τα πάνω.
DSC_07_2012-11-16.jpg
DSC_08_2012-11-16.jpg


Αφήνουμε να ψηθούν καλά απ’ την μία μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα και γυρίζουμε απ’ την άλλη. Καλό είναι να τα γυρίσουμε μόνο μια φορά ή το πολύ δύο.
DSC_09_2012-11-16.jpg


Όταν είναι έτοιμα τα απομακρύνουμε από την φωτιά και τα σερβίρουμε συνοδεύοντας με την sauce bbq μανιταριών, (για την sauce δες εδώ) με σαλάτα εποχής και λευκό κρασί.
DSC_10_2012-11-16.jpg
DSC_11_2012-11-16.jpgΚαλή επιτυχία σε όσους επιλέξουν να ψήσουν στην ψησταριά τους μανιτάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...