Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Εδώ Λάρισα: Υποψήφιος πανελλαδικών ετών 66!

της Νικολέττας Τσιτανούδη

Ο Κώστας Κασιδούλης είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ. Χρόνια τορναδόρος, αλλά με το βγήκε στη σύνταξη, αρνήθηκε να αποσυρθεί και να βαφτιστεί απόμαχος της ζωής.


 Αρνήθηκε να μείνει αδρανής και να γκρινιάζει στο καφενείο της γειτονιάς του, δικαιολογημένα βέβαια, για την κουτσουρεμένη του σύνταξη που δεν φτάνει ούτε για τα φάρμακα. Ο 66χρονος μαθητής του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας, ο Κώστας δηλαδή, ζει το άγχος του υποψηφίου των Πανελλαδικών. Ετοιμάζεται πυρετωδώς να δώσει εξετάσεις και ονειρεύεται να περάσει στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επιλέξει και τον τόπο, ώστε να είναι κοντά στην πόλη του και να πηγαινοέρχεται Λάρισα – Βόλο με το τρένο, για να απαλλαχτεί από τα έξοδα της ενοικίασης ενός «φοιτητικού διαμερίσματος». Δύσκολοι καιροί για αειθαλείς πρίγκηπες που αποθεώνουν στην ταπεινή τους καθημερινότητα τη «δια βίου εκπαίδευση». Πιο αισιόδοξα δεν γίνεται.

Γεννημένος στη Γλαύκη της Λάρισας το 1948, μετά τη συνταξιοδότησή του, κάθισε στα θρανία και γράφτηκε στο ενιαίο εσπερινό λύκειο της πόλης. Σήμερα είναι στη Δ' τάξη «με κατεύθυνση θεωρητική» - όπως σπεύδει να διευκρινίσει - και προετοιμάζεται πυρετωδώς. Ιστορία, Αρχαία, Έκθεση… Είναι μάλλον ο καλύτερος μαθητής, απόλυτα ενσωματωμένος στο νεανικό περιβάλλον της τάξης. Ισορροπεί περίφημα ανάμεσα στα γύρω νιάτα και στο δικό του ηλικιακό προσωπικό δεδομένο, μια ασήμαντη λεπτομέρεια που απλώς τη μοιράζεται με άνεση. Διαχειρίζεται και συμμερίζεται το θυμό των πιτσιρικάδων για το αύριο, βιώνει κι αυτός τις αγωνίες και την ανασφάλεια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Αιώνιος έφηβος κατά κυριολεξία, κι αυτό δεν είναι ένα ακόμη στερεοτυπικό δημοσιογραφικό σχόλιο με χαρακτηρισμούς κλισέ.

Το ότι ζει στην Ελλάδα του μνημονίου τον πονάει, είναι και ο ίδιος άλλωστε πατέρας και «δεν την παλεύει» με τα εμπόδια και τους φραγμούς που εγείρουν τα μνημόνια και η κρίση στα παιδιά. Αλλά τα βράδια καθώς επιστρέφει στο σπίτι του, μετά το εσπερινό σχολείο, ονειρεύεται πως του χρόνου τέτοιο καιρό, σαν όλα πάνε καλά, θα δίνει την πρώτη του εξεταστική. Θα έχει ήδη κάνει τη δική του υπέρβαση σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «κοινωνική δυναμική». Μια ζωή τη σχεδιάζει αυτή την υπέρβαση. Από τορναδόρος, κοινωνικός ανθρωπολόγος, πόσο όμορφο μου ακούγεται αυτό!

Ο Κώστας θέλει να αφοσιωθεί στην ανθρωπολογία, το λαϊκό πολιτισμό, τις εθνοτικές ταυτότητες και τις καλές κοινωνικές πρακτικές. Αγαπημένο του μάθημα, ένα από τα πολλά που διδάσκεται στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, οι πολιτισμοί του κάμπου της Θεσσαλίας και οι υδάτινες διαδρομές…

Και μια μικρή προσωπική κατάθεση ως «επιμύθιο»: Στο παρελθόν υπήρξα και καθηγήτριά του, και, ναι! Μόνο με άριστα μπορείς να βαθμολογήσεις όχι μόνο τα μελετημένα του γραπτά, αλλά και τα καλογραμμένα του όνειρα…

Η Νικολέττα Τσιτσανούδη είναι δημοσιογράφος και εκλεγμένη Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...