Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Νέοι ασφαλισμένοι οδηγούνται στον ΟΑΕΕ

Τη… χρυσή τομή επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας για το θέμα της διεύρυνσης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, που ήδη γνωρίζει ότι το έλλειμμα του ταμείου δεν καλύπτεται από τις μικρές βελτιώσεις στις διατάξεων για τη ρύθμιση χρεών.


Έτσι, με διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή, ίσως και πριν από την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών θα προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, στον ΟΑΕΕ. Η διάταξη θα αφορά όμως τους καινούργιους ασφαλισμένους, καθώς και όσους μεταφέρουν την επαγγελματική τους έδρα στις εν λόγω περιοχές, μετά την ψήφιση του νόμου.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει ότι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, με έδρα της ασκούμενης δραστηριότητας σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή κάτω των 1.000 κατοίκων στους νομούς Aττικής, Bοιωτίας, Eύβοιας, Kορινθίας, Aχαΐας και Θεσσαλονίκης και μόνιμοι κάτοικοι νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του μόνιμου πληθυσμού πριν από την έναρξη επαγγέλματος, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του OAEE, ανεξάρτητα από την παράλληλη άσκηση ή μη αγροτικής δραστηριότητας.

Oι διατάξεις θα εφαρμόζονται στα πρόσωπα τα οποία προβαίνουν στην έναρξη της επαγγελματικής, εμπορικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητάς τους από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και μετά. Oι διατάξεις δεν αφορούν τα πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα άρχισε πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το ασφαλιστικό καθεστώς των οποίων εξακολουθεί να διέπεται από τις παλαιές διατάξεις.

Αντίθετα, θα υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις, πρόσωπα που έχουν έναρξη δραστηριότητας πριν από τη δημοσίευση του νόμου και μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων, από περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης στις προαναφερθείσες περιοχές.

Ποιοι υποχρεώνονται σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Όσον αφορά την ασφάλιση των μισθωτών με διπλή ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιδιώκει να μειώσει τις αντιδράσεις, δίνοντας μια περίοδο χάριτος, έως τη λήξη της εξαίρεσης που τους είχε δοθεί. Στην πράξη, θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, υποχρεωτικά, όσοι μισθωτοί μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ, χωρίς να συμπληρώνουν όμως 25 ένσημα το μήνα, και είχαν εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Πρόκειται για νέους ασφαλισμένους, και η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει, από το νέο αίτημα εξαίρεσης και μετά.

Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη που κατάρτισε το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να πείσει την τρόικα ότι προωθεί νέα μέτρα αύξησης των εσόδων του ταμείου, προβλέπει ότι σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο IKA και στον OAEE, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον OAEE, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο IKA δεν συμπληρώνει τα απαιτούμενα 25 ένσημα το μήνα.

Πρόσωπα που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση του IKA ή του OAEE με τις διατάξεις του γνωστού νόμου Σιούφα (ν. 2084/1992), θα επανεξεταστούν, με βάσει τη νέα διάταξη, μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσής τους. Όσο για τις εκκρεμείς αιτήσεις – ενστάσεις, αυτές θα κριθούν μετά από την ψήφιση της νέας διάταξης.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...