Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Δίδυμες Κύπριες σχεδιάστριες κάνουν makeup σε νεκρούς

Το funeral make up (δηλαδή το make up που γίνεται στους νεκρούς για να τους δουν οι συγγενείς τους όπως θα ήθελαν να τους θυμούνται) δεν είναι από τα θέματα που συζητά εύκολα κανείς.


Ίσως γι’ αυτό οι 23χρονες δίδυμες Έφη και Έρη Μελανίδου από τη Λευκωσία της Κύπρου δεν θέλουν να χαρακτηριστούν ως funeral make up artists αλλά πρωτίστως ως fashion designers.

Και έχουν κάθε δικαίωμα για αυτό, καθώς το δικό τους fashion brand και στούντιο EFIERI υπάρχει εδώ και ένα χρόνο. Με σπουδές μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αδελφέςθεωρούνται από τα δυνατά νέα ονόματα στο χώρο της πρωτοπορίας και της μόδας.

Και ο θάνατος όμως είναι μέρος της ζωής, η ολοκλήρωση ενός κύκλου.

Έτσι, οι αδελφές Μελανίδου δεν δίστασαν να μιλήσουν για αυτή τους την ενασχόληση που άρχισε από την τρυφερή ηλικία των 16 χρόνων στο Κυπριακό website ilovestyle.com. "Ναι, είναι αλήθεια, στα 16 μας όπως οι περισσότεροι έφηβοι γυρεύαμε μια καλοκαιρινή δουλειά και έτυχε το ίδιο διάστημα να γνωρίσουμε την ιδιοκτήτρια του γραφείου κηδειών. Λέγοντάς της για την έρευνα εργασίας μας, μας πρότεινε να δουλέψουμε μαζί της. Έτσι εμείς δεχτήκαμε αμέσως μιας και αυτό το επάγγελμα μας κινούσε πάντα το ενδιαφέρον".

Την δουλειά τους την αντιμετώπισαν πάντα με σεβασμό: «Ποτέ δεν νιώσαμε κάποιο ιδιαίτερο κόλλημα, αντιθέτως ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για εμάς να φροντίσουμε και να περιποιηθούμε έναν άνθρωπο που θα τον έβλεπαν οι αγαπημένοι του για τελευταία φορά». Και μπορεί να έχεις ασχοληθεί με το make up σε ζωντανούς αλλά εδώ μιλάμε για ιδιαίτερη περίπτωση. «Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και σε αυτό χρειάζεται να γίνει μία συγκεκριμένη εκπαίδευση».

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να πεις ότι δουλεύεις σε γραφείο κηδειών, πόσο μάλλον ότι κάνεις makeup σε νεκρούς. "Οι περισσότεροι συνήθως το θεωρούν μακάβριο, καταθλιπτικό, ακόμα και αηδιαστικό. Αυτή είναι μία πολύ λάθος αντίληψη και τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να εξηγήσουμε το γιατί, λέγοντάς τους για την ουσία και το σκοπό αυτής της δουλειάς".

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο funeral make up με το fashion design με το οποίο ασχολούνται -με πολλά dark στοιχεία, μαύρο και λευκό- είναι απόλυτες. «Όχι, καμία. Το fashion design ανέκαθεν ηταν το πάθος μας και δεν συνδέεται με το makeup. Κάποιος μπορεί να υποθέσει πως υπάρχει σύνδεση λόγω των dark στοιχείων στις συλλογές μας αλλα και πάλι αυτό δεν ισχύει διότι το make up στο γραφειο κηδειων δεν το θεωρούμε dark».

Η συζήτηση αναγκαστικά καταλήγει στο κομμάτι που ζουν και αναπνέουν καθημερινά και δεν είναι άλλο από τη μόδα, από τι εμπνέονται και ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους σχεδιαστές. «Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε πρωτοποριακά κομμάτια σε μινιμαλιστικές γραμμές και shapes. Η πηγή έμπνευσης είναι πάντα διαφορετική αν και κάποια ερεθίσματα είναι πάντα σταθερά. Για παράδειγμα όλες οι συλλογές έχουν ως βάση τα κινήματα του Φουτουρισμού και του Μινιμαλισμού. Αγαπημένοι σχεδιαστές είναι πάρα πολλοί. Μερικοί από αυτούς είναι ο Gareth Pugh για την απίστευτη ευρηματικότητά του, ο Rick Owens για την αισθητική του και τη δημιουργία μοναδικών σχημάτων και η Iris Van Herpen για τις καινοτόμες χρήσεις των υλικών και υφασμάτων της».

«Η Spring/Summer ’14 συλλογή μας είναι βασισμένη σε monastic στοιχεία με μία πιο φουτουριστική προσέγγιση. Επίσης είναι η πρώτη φορά που αποκλείουμε το μαύρο χρώμα και χρησιμοποιούμε εξ’ ολοκλήρου άσπρο, off-white και ecru. Σε αυτή τη συλλογή θα παίξουμε με shapes, textures και layers. Ως σχεδιάστριες και προσωπικότητες είμαστε πάντα των άκρων. Η άσπρη συλλογή και η αντίθεση του monastic με futuristic concept ειναι μια πρόκληση, έτσι μας ωθεί στο να εξελιχθούμε ως καλλιτέχνες και δημιουργοί».

Πηγή: www.ilovestyle.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...