Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Νέα «χαράτσια» στους ιδιοκτήτες ακινήτων για… ενεργειακή αναβάθμιση

«Ρήγμα» συθέμελα στην Ευρώπη προκαλείται από τις νέες συζητήσεις που πέφτουν στο «στρογγυλό τραπέζι» των Βρυξελλών. 


Και δεν μιλάμε για κάποιο πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα - ή τουλάχιστον κάποιο άλλο από όσα ήδη γνωρίζουμε -, αλλά για νέες σχεδιαζόμενες οδηγίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Κανέλλη για την Ημερησία, το επόμενο χρονικό διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο θα ανοίξουν θέματα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν απανωτά χαράτσια για σειρά εργασιών που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά. Συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για ένα σχέδιο συνολικής και εσαεί αναβάθμισης των παλαιών κυρίως κτιρίων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θεσμοθετημένα κίνητρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικό επίπεδο ώστε οι ιδιοκτήτες κτιρίων να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περαιτέρω εργασίες ενεργειακής, και όχι μόνο, αποκατάστασης των κτιρίων τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, σε περίπτωση που υιοθετηθούν τα νέα μέτρα. Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται, το­νίζουν ότι συμφωνούν με τις προ­τάσεις για αναβαθμίσεις, ωστόσο ζητούν χρηματοδότηση καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε νέες επιβαρύνσεις.

Με το προκάλυμμα των καλύτερων συνθηκών διαμονής και εργασίας στα κτίρια, την ενεργειακή αναβάθμιση που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την υγεία των ενοίκων, τα «λόμπι των επαγγελματιών» που κάνουν τις προτάσεις δεν καταθέτουν προγράμματα χρηματοδότησης και κίνητρα. Κάτι που σημαίνει ότι τα χαράτσια θα τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες από την τσέπη τους. Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, δεν είναι αρνητικοί στις προτάσεις για αναβαθμίσεις, ωστόσο, ζητούν να προβλευτούν και κίνητρα καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε νέες επιβαρύνσεις.

Μάλιστα,τα δεκάδες ενεργειακά χαράτσια «απειλούν» περί τα 4 εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα τα οποία έχουν κτιστεί προ του 1985 και τα οποία, έπειτα από μία 30ετία χρήσης κατατάσσονται σε χαμηλές βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης. Σ' αυτές τις οικοδομές οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρούν σε σταδιακές αναβαθμίσεις, οι οποίες έχουν τεράστιο κόστος. «Πώς θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών πολυκατοικιών, που κατά κύριο λόγο είναι ηλικιωμένοι; Πού θα βρουν χρήματα για υποχρεωτικές ανακαινίσεις όταν η περιουσία τους σήμερα δεν αξίζει ούτε τα μισά απ' ό,τι πριν από την κρίση;» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών (που έχει 5 εκατ. μέλη), Στράτος Παραδιάς.

Τι περιέχει η ατζέντα που μελετούν οι Βρυξέλες
  • Οι παράλογες προτάσεις που προωθούνται από τα «λόμπι των Βρυξελλών» ξεχωρίζουν τα εξής:
  • Επανέρχεται η οδηγία όχι μόνο για την ανακατασκευή αλλά και για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ανελκυστήρων στα κτίρια. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να επιβαρυνθούν συνολικά με ένα ποσό 5-10 χιλιάδων ευρώ.
  • Προτείνεται η αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων του νερού στα κτίρια. Δηλαδή να αντικατασταθούν χιλιάδες μέτρα σωλήνων που είναι παλιοί, με το κόστος να βαρύνει τις πλάτες των ιδιοκτητών.
  • Υπάρχει η πρόταση για το λεγόμενο water performance, δηλαδή για το πώς διαχειρίζονται το νερό οι ιδιοκτήτες. Προτείνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος για τον αριθμό και την ποιότητα των βρυσών, αν υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού, αν υπάρχουν ειδικά φίλτρα κ.λπ.
  • Υπήρξαν προτάσεις για σειρά εργασιών όπως ξήλωμα αμιάντου (που υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κτίρια, κυρίως σε στέγες και καπνοδόχους), αντικατάσταση μονωτικών υλικών, φελιζόλ, τζάμια, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα τα οποία στο μέλλον θα γίνουν υποχρεωτικά.
  • Η βιομηχανία καλωδίων προωθεί στις Βρυξέλλες οδηγία για το scraping, δηλαδή το ξήλωμα όλων των καλωδίων, διακοπτών και ηλεκτρολογικών πινάκων από τα παλιά κτίρια και την αντικατάστασή τους με το τεράστιο κόστος να βαραίνει τον ιδιοκτήτη.
  • Υπήρχε και πολύ σωστά η πρόταση για την προσβασιμότητα των αναπήρων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Να κατασκευάζονται μπάρες, ράμπες ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα για τη διευκόλυνση των αναπήρων σε κτίρια που ζούσαν και εργάζονταν άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάποια λόμπι πρότειναν οι εργασίες προσβασιμότητας να γίνουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει κανείς ανάπηρος.

Τέλος, τα σχέδια που προωθούνται στις Βρυξέλλες, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υλοποιηθούν σταδιακά και θα μπουν υποχρεωτικοί στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης. Αν δεν υπάρξει αναβάθμιση των κτιρίων, τότε δεν αποκλείονται τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν «τιμωρητικές διαδικασίες» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Αυτές θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή «πράσινου φόρου», αύξηση της φορολογίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ή αύξηση των τελών που πληρώνονται προς τους δήμους, καθώς θα θεωρούνται ότι οι εν λόγω οικοδομές επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...