Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση ως πενήντα χρόνια

Η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα από τους εταίρους της, επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων σε βάθος χρόνου από τριάντα ως πενήντα χρόνια προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε στο Reuters, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα μετά την παρουσίαση των τελευταίων δημοσιονομικών στοιχείωνπου δείχνουν ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, τα οποία επιβεβαίωσε και η Eurostat και τον επιτυχημένο δανεισμόαπό τις αγορές – δείγματα ότι η ύφεση ανακόπτεται.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 να παρέχει νέα ελάφρυνση στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2014.

«Όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα προτείνουμε την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων σε περίπου 50 χρόνια» ανέφερε ο αξιωματούχος με τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι θα γίνει επίσης πρόταση από την Αθήνα γιαμείωση του επιτοκίου.

Το άρθρο υπενθυμίζει πως η Ελλάδα δανείστηκε 237 δισ. ευρώ από το 2010.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα τονίζει πως δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο δανεισμού για να καλυφθείχρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι δανειστές (κυρίως η Γερμανία) έχουν δηλώσει πως θα συναφθεί και νέο δάνειο, αν χρειαστεί.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι αυτό το έτος οι δημοσιονομικοί στόχοι θα καλυφθούν και ότι θα επιχειρηθεί νέα έξοδος στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες με στόχο την συγκέντρωση 3 ως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προστίθεται ότι τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας έχουν εξανεμίσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας και έχουν εκτοξεύσει την ανεργία σχεδόν στο 28%.

Τα στοιχεία από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπουν ότι κάθε χρόνο το ΑΕΠ θα επιταχύνεται κατά 3,3% μεταξύ του 2015 και του 2018, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει μειωθεί στο 15,9% ως το 2018, ωστόσο πολλοί Έλληνες υποφέρουν, αναφέρει το Reuters.

Σημειώνει ότι εκατοντάδες Έλληνες σχημάτισαν ουρές για δωρεάν τρόφιμα, που έδωσαν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας και παραθέτει τη μαρτυρία του εκπροσώπου τους, Βασίλη Μακρίδη, ότι σημειώθηκαν ακόμη και λιποθυμίες από τον συνωστισμό.

Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...