Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Γραφείο Προϋπολογισμού: Γεμάτη αβεβαιότητες η μελλοντική πορεία

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται αντιφατική», επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην Τριμηνιαία Εκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 


«Η ύφεση επιβραδύνεται, η απασχόληση αρχίζει να αυξάνεται και το ποσοστό ανεργίας μειώνεται οριακά, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μειώνονται και οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική πορεία είναι γεμάτη αβεβαιότητες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αλλά και σε άλλο σημείο, το εν λόγω γραφείο, του οποίου προΐσταται ο καθηγητής Παν. Λιαργκόβας, επισημαίνεται ότι τα όποια θετικά στοιχεία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα (πρωτογενές πλεόνασμα, συμφωνία με τρόικα και έξοδος της Ελλάδας στις αγορές), «δεν σηματοδοτούν το οριστικό τέλος της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια πορείας».

Στην Εκθεση υπογραμμίζεται για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι είναι «ανησυχητική η πορεία των φορολογικών εσόδων», τονίζεται πως «είναι σχεδόν αδύνατο να συμπιεσθούν περαιτέρω οι κρατικές δαπάνες χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες», για να προστεθεί πως «θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οις τόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, έχουν οι αναφορές και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς το Γραφείο φαίνεται να κρούω κώδωνα κινδύνου, με επίκεντρο και το ζήτημα του νερού: «Τίθεται πάλι το ζήτημα αν θα έχουν θετικές επιπτώσεις οι ιδιωτικοποιήσεις μονοπωλίων, δηλαδή η μετατροπή δημοσίων σε ιδιωτικά μονοπώλια (και μάλιστα στα χέρια κερδοσκοπικών κεφαλαίων) όπως πχ συμβαίνει με τις εταιρείες ύδατος. Η ευρωπαϊκή εμπειρία προειδοποιεί ότι τέτοιες μεταλλάξεις έχουν μάλλον αρνητικές συνέπειες, πράγμα που εξηγεί γιατί στη Γερμανία οι Δήμοι ανακτούν τον έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης».




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...