Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού: Εκλογική grand guignol βραδιά η 18η Μαΐου

Του Γιάννη Δραπανιώτη
Αναμφίβολα οι Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου είναι κατά την προσωπική μου άποψη οι ποιο ρευστές αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον τις τελευταίας 20ετίας. Θα ήταν λοιπόν δείγμα βλακείας να δώσουμε φαβορί και αουτσάιντερ σε οποιοδήποτε Δήμο της Εύβοιας. Και αυτό για ένα και μόνο λόγο, ότι σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις ο κόσμος εκφράζονταν ανοικτά, τουλάχιστον η πλειονότητα, για τις προτιμήσεις του ως προς τους τοπικούς άρχοντες, Δήμο, Νομαρχία ή Περιφέρεια. Βουβές λοιπόν οι εκλογές. Μεγάλη «εγκυμονούσα» η κάλπη και ο υπέρηχος (γκάλοπ – προβλέψει) δεν μπορεί να μας δείξει τι αυτή τίκτει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ....

Ίδια η εικόνα και στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου έξι συνδυασμοί διεκδικούν την είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Δημαρχιακό Θώκο. Αν μη τι άλλο, παρά το γεγονός, ότι γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε σε αυτό το Δήμο θα ήταν από μέρους μας υπερφίαλο και γραφικό, να πούμε ότι ο τάδε ή ο δείνα συνδυασμό είναι φαβορί ή όχι. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποιες γενικές εκτιμήσεις. Ας προχωρήσουμε λοιπόν.
Σύμφωνα με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (εθνικές εκλογές Ιουλίου 2012) οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο Δήμο Ιστιαίας είναι 23.763. Η αποχή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012 την πρώτη Κυριακή στο Δήμο Μας είχε αγγίξει το 36%. Προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι στις φετινές εκλογές και κυρίως στον πρώτο γύρο όπου υπάρχει και το κίνητρο της σταυροδοσίας η αποχή ίσως κινηθεί σε ποιο χαμηλά επίπεδα. Πάντως θα είναι μέσα σε ένα εύρος της τάξης του 25 – 35%.
Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές οι διεκδικητές για το Δήμο ήταν πέντε, όπου και οι πέντε κατάφεραν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο και να εισέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι δύο που πέρασαν στο δεύτερο γύρο, την πρώτη Κυριακή είχαν συγκεντρώσει πάνω από 25%. Μην ξεχνάμε όμως πως τότε ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων στην κατάρτιση συνδυασμών και στη στήριξη υποψηφίων ήταν ο κινητήριος μοχλός και η κομματική ψήφος κυριαρχούσε, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πλέον τώρα.
Με βάση τα παραπάνω και ας πάρουμε τρία δεδομένα. Πρώτον  ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) διατηρήσει τις δυνάμεις, που είχε στις προηγούμενες εκλογές, ίσως με μια μικρή μείωση, δηλαδή να κινηθεί μεταξύ 9-11%. Δεύτερον η δυναμική που αναπτύσσουν σε όλη τη χώρα οι συνδυασμοί στηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της δυναμικής που έχει η «Κουμουνδούρου» ως εναλλακτική πλέον πρόταση διακυβέρνησης. Και τρίτον το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των συνδυασμών δεν είναι δα και τεράστιο.
Τούτων δοθέντων λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα πως όλοι οι μετέχοντες συνδυασμοί θα καταφέρουν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο και να εισέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι το οποίο αν συμβεί μεταφράζεται με απλά μαθηματικά πως συνδυασμό που θα υπερβεί το 17 με 19% θα περάσει και στο δεύτερο γύρο της 25ης Μαΐου.
Όπως και να χει το βράδυ της 18ης Μαΐου θα είναι βραδιά για γερά νεύρα, όπου το πέρασμα στην επόμενη Κυριακή μάλλον θα κριθεί στο photo finish.

Κλείνοντας ευχόμαστε σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία και στους ψηφοφόρους καλή ψήφο με πάνω απ’ όλα ….ανοικτό μυαλό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...