Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Β. Απόστολου: Ερώτηση για Προσβολή καταστροφικού βακτηριδίου σε καλλιέργεια ακτινιδίων

Θέμα: Προσβολή καταστροφικού βακτηριδίου σε καλλιέργεια ακτινιδίων.

Σύμφωνα με το τμήμα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Γιαννιτσών, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, από τα αποτελέσματα πρόσφατης δειγματοληψίας σε καλλιέργεια ακτινιδίων, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Πέλλας, βρέθηκε το παθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. Actinidiae(PSA).Το εν λόγω παθογόνο βακτήριο είναι πολύ σοβαρή ασθένεια καθώς μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά το φυτό σε πολύ μικρό χρόνο και σε μεγάλες εκτάσεις. Στην Ιταλία, από όπου πιθανόν εισήλθε στη χώρα μας μέσω μολυσμένων φυτών, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Η είσοδος του παθογόνου γίνεται από τα φύλλα, από τις τομές κλαδέματος και από τις ουλές μετά την πτώση των φύλλων. Η μετάδοσή του μπορεί να γίνει σε μικρές αποστάσεις με τη βροχή, τον αέρα και τα έντομα, ενώ σε μεγάλες αποστάσεις με μολυσμένο φυτικό υλικό και κυρίως με τον άνθρωπο και τα καλλιεργητικά εργαλεία.
Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται με άμεση κοπή και κάψιμο των φυτών τόσο εντός του κτήματος όσο και των γειτονικών που πιθανών διαπιστωθούν παρόμοια συμπτώματα.
Επειδή:
·       απειλείται ουσιαστικά η ακτινιδιοκαλλιέργεια στην Βόρεια Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε όλη τη χώρα,
·       η είδηση της ασθένειας έχει τρομοκρατήσει τους παραγωγούς, καθώς είναι η πρώτη φορά που το σοβαρό αυτό παθογόνο εμφανίζεται στην Ελλάδα,
·       είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί όσο το δυνατόν για να μην μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές,
·       στο μυαλό των παραγωγών ξυπνάνε μνήμες των ολέθριων χειρισμών στην περίπτωση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.        Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου η ασθένεια να περιοριστεί στην περιοχή όπου διαπιστώθηκε;
2.        Θα ενεργοποιηθούν οι σχετικοί μηχανισμοί για την κάλυψη των καταστροφών που θα υποστούν οι παραγωγοί;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστόλου Ευάγγελος


Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...