Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Σχετικά με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων

Δραματική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) το έλλειμμα των προϋπολογισμών στα ασφαλιστικά Ταμεία για το τρέχον έτος από την αρχή της ύφεσης, κοστολογώντας όλους τους παράγοντες -ανεργία, μείωση των μισθών, εισφοροδιαφυγή, περικοπή των κοινωνικών πόρων και του PSI- εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δις. ευρώ (807,9 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ, 462,7 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΕ, 181,3 εκ. ευρώ στον ΟΓΑ, 91, 3 εκ. ευρώ στο ΜΤΠΥ, 66, 2 εκ. ευρώ στο ΤΠΔΥ, 39, 5 εκ. ευρώ στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, 274, 0 εκ. ευρώ στο ΕΤΕΑ)...
Ειδικότερα, στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το ΙΚΑ, η μείωση εσόδων φθάνει το 8,2%, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές προς το Ίδρυμα ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, με τα μισά να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα εισπράξεως».

Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) έχει αποστείλει στο Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών 25.566 περιπτώσεις ασφαλισμένων με οφειλές 187.634.733 ευρώ και από επιχειρήσεις 392 οφειλέτες με οφειλές 9.507.154 ευρώ.

Σε ό, τι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του, οι οποίες μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονται στα 7,739 δισ. ευρώ. Τα 2,7 δισ. ευρώ, αφορούν οφειλές προς τους ιδιωτικούς πάροχους υγείας, τα 100 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους ασφαλισμένους και τα υπόλοιπα αφορούν φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπως τα νοσοκομεία.

Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο για την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι δραματικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων. Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, στο σύνολο των ασφαλιστικών Ταμείων ξεπερνούν τις 136.040, ενώ η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για:

· την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των ασφαλιστικών Ταμείων,

· την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

· σταθερό σύστημα ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία;

2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες από το PSI αντίστοιχα με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και να αναζητηθούν νέοι πόροι στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών εισφορών;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...