Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Πόσες φορές θα πρέπει να πληρώσει ο Ελληνικός Λαός για το Κτηματολόγιο

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν τη λειτουργία και την οικονομική τάξη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.


Η πρόσφατη διάψευση του ΔΣ της εταιρείας, για την υφαρπαγή ή όχι ποσού της τάξης των 250εκ. ευρώ από τα ταμεία της και την εγγραφή του σχετικού ποσού στο πλεόνασμα της οικονομίας, είναι κενή περιεχομένου αφού δεν συνοδεύεται από τον ισολογισμό της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, ο βουλευτής ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία, να απαντήσουν για το πλήθος των Κτηματολογικών γραφείων, που βρίσκονται σε λειτουργία, για τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού της εταιρείας, για τα ποσοστά κτηματογράφησης της χώρας, έναντι των στόχων και για τη διασφάλιση της περιουσίας του Δημοσίου, ενόψει της πληθώρας επενδύσεων, που πραγματοποιούνται χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για το συμφέρον του Δημοσίου.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών

Θέμα: «Στάση πληρωμών για την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ»

Κύριε Υπουργέ,

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Ιούνιο του 2013, εισηγήθηκε το νέο νόμο συγχωνεύοντας τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεως μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στην Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, μετονομάζοντας την τελευταία σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ.

Βάσει των δηλώσεων του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας κ. Μπουγιουκλάκη Μάρκου, ο οποίος δηλώνει ότι το ΔΣ έχει πάψει να συνεδριάζει καθώς ο προϋπολογισμός της εταιρείας δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, συμπεραίνουμε ότι η ανάγκη για επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στις χρήσεις γης αλλά και η μνημονιακή δέσμευση για αποπεράτωση του έργου του Κτηματολογίου δεν πρόκειται να ευοδωθούν.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα ξεκαθαρίζει επιτέλους τις χρήσεις γης ανά την επικράτεια και η χρηματοδότηση του έχει κάλυψη από πόρους ΕΣΠΑ και στο σύνολο του εκτιμάται στο 1δις. ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εισφορές πολιτών έναντι τελών κτηματογράφησης που έφτασαν στο ποσό των 250εκ. ευρώ.

Μάλιστα τον Οκτώβρη του 2013, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμών για 28 έργα κτηματογράφησης, προύπολογισμού 527 εκ. ευρώ για την εταιρεία Κτηματολόγιο ΑΕ. Χαρακτηριστικά, δηλώνατε τότε, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με πλάνο αύξησης των κτηματολογικών γραφείων από 102 σε 115 εντός του 2014.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

· Ποια είναι τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για την ΕΚΧΑ ΑΕ;

· Πόσο κτηματολογικά γραφεία λειτουργούν σήμερα ανά την επικράτεια;

· Τι ποσοστό της χώρας έχει κτηματογραφηθεί;

· Πως διασφαλίζεται η περιουσία του Δημοσίου αλλά και των Ελλήνων πολιτών ενόψει βιαστικών επενδύσεων;


O Ερωτών ΒουλευτήςΔημήτρης Αναγνωστάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...