Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

«Τρόμος» στον υπολογιστή: Μέσω e-mail τα εκκαθαριστικά για τον φόρο ακινήτων

Τέλος στις παραδοσιακές μεθόδους θέλει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών καλώντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα, να περάσουν στην νέα εποχή και να πληρώσουν τους φόρους τους με αέρα hi-tech...


Όχι δεν πρόκειται για κάποια περίεργη επιστημονικής φαντασίας μέθοδο, αλλά ένα απλό e-mail το οποίο όμως δεν θα είναι και τόσο αθώο. Σαν να μην είχε ο Έλληνας τις εισπρακτικές εταιρείες να τον τρομοκρατούν και να τον κάνουν να τρέμει το φυλλοκάρδι του μόλις χτυπά το τηλέφωνό του, τώρα θα φοβάται να ανοίξει και τον υπολογιστή του. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μέσω e-mail θα ενημερώνει τους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταβάλουν το ποσό που τους αντιστοιχεί για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2014. Η αποστολή των συγκεκριμένων e-mail θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα από τον λογαριασμό που διατηρούν στο taxisnet.

Ο νέος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Φορολογούνται αγροτεμάχια, «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Στα οικόπεδα, ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ. Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...