Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Πρωτοσέλιδο στους NYT οι καθαρίστριες: Μάχη Δαυίδ κατά Γολιάθ

Στην πρώτη σελίδα των New York Timesβρίσκεται σήμερα η μάχη των καθαριστριών που εργάζονταν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποκατασταθούν στις δουλειές τους, μετά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκανε δεκτή την προσφυγή του Δημοσίου και πάγωσε την απόφαση επαναπρόσληψής τους.


Η εφημερίδα αναφέρει πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση καταγγέλλονται ως αντισυνταγματικά, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα περικοπών.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σεεπώδυνες περικοπές μισθών, συντάξεων καιθέσεων εργασίας στο Δημόσιο τα 4 τέσσερα χρόνια προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ότι οι πολίτες που έχουν πληγεί από τα μέτρα αυτά, από καθαρίστριες μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Έτσι, ο "σωρός" των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομες τις περικοπές μεγαλώνει και γίνεται σοβαρό εμπόδιο στο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι "οι ενάντιες δικαστικές αποφάσεις" απειλούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το άρθρο, ενώ ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους πολίτες και τους επενδυτές πως η χώρα βγαίνει από την κρίση, οι παραπάνω κρίσεις των δικαστηρίων απειλούν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα γιατί εκτός από το ότι διατάζουν να διατηρηθούν στη θέση τους υπάλληλοι που βρίσκονται υπό απόλυση, η κυβέρνηση είναι πιθανό να υποχρεωθεί να αποζημιώσει τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους.

Η εφημερίδα υπολογίζει το κόστος των αποζημιώσεων σε πάνω από ένα δισ. ευρώ.

"Είναι ισχυρότεροι από εμάς αλλά εμείς είμαστε περισσότερο οργισμένοι" δηλώνει στους NYT, η 53χρονη καθαρίστρια Δέσποινα Κωστοπούλου, η οποία εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών για 22 χρόνιαπριν απολυθεί το περασμένο φθινόπωρο, αναφέρει το δημοσίευμα.


Υπενθυμίζεται πως το Μάιο δικαστήριο έκρινε πως η ίδια και 396 συναδέλφισσές της απολύθηκαν παράνομα και ότι οι ίδιες έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το υπουργείο, διεκδικώντας να αποκατασταθούν.

Η μάχη Δαβίδ με τον Γολιάθ, έκανε τις γυναίκες αυτές σύμβολα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά έχουν πετύχει να παρουσιάζεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Τα ίδια μέτρα ωστόσο περιέκοψαν τα εισοδήματα των Ελλήνων στο ένα τρίτο, έχουν εκτοξεύσει την ανεργία στο 27% και έχουν αφήσει τον πληθυσμό σε απόγνωση, προστίθεται.

Διαβάστε όλο το άρθρο


Ο Άρειος Πάγος "πάγωσε" την επαναπρόσληψη

Σκηνικό οργής και έντασης στήθηκε την Πέμπτη έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, όταν δυνάμεις της Αστυνομίας απώθησαν βιαίως τις απολυμένες καθαρίστριες, ενώ σημειώθηκε νέος ξυλοδαρμός των γυναικών, με ορισμένες από τις οποίες να εικονίζονται με τραυματισμένα πόδια,"κλεισμένα" μάτια και άλλα τραύματα.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ.


Οι καθαρίστριες παραμένουν απολυμένες έως την συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.

"Η αλήθεια είναι ότι το χαμόγελό μας πάγωσε. Πλην όμως η ελπίδα μας παραμένει στο ακέραιο, με δεδομένο ότι η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί τον Σεπτέμβριο στις 23, και που αφορά στην ουσία το δικαίωμα όχι απλά στην εργασία αλλά και στη ζωή αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων που τόσο άδικα μεταχειρίζεται η πολιτεία", δήλωσε ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος των καθαριστριών.

Πισώπλατο χτύπημα στο κεφάλι...

ΕΔΕ διατάχθηκε μετά από ένα βίντεο που ανέβηκε το διαδίκτυο από προηγούμενη διαμαρτυρία των καθαριστριών, σε γεγονότα της 10ης Ιουνίου. Ένας άνδρας των ΜΑΤ φαίνεται να κτυπάει από πίσω με γροθιά την καθαρίστρια Φωτεινή Νικηταρά, εργαζόμενη από το 1997 στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο βίντεο φαίνεται ότι εκείνη την ώρα δεν βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση "απόκρουσης" των καθαριστριών από τα ΜΑΤ, παρά ταύτα ο αστυνομικός σηκώνει το χέρι του, χτυπάει στο κεφάλι την καθαρίστρια, η οποία έχει γυρισμένη την πλάτη της, και σπεύδει να το κρύψει πίσω από την ασπίδα του.


 

 Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...