Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

23 Ιουλίου 1823: Τα ξεχασμένα θύματα, η ξεχασμένη επέτειος

Στις 23 Ιουλίου του 1823 η οθωμανική ορδή του Μπερκόφτσαλη έσφαξε πάνω από 2.000 χιλιάδες αθώους στο Μαντούδι και τα Αχμετ Αγά (σημερινό Προκόπι). Η σφαγή των αθώων έγινε με σκοπό να καταπνιγεί η εξέγερση του 1821 στην Εύβοια. Γυναίκες, παιδιά και ολόκληρες οικογένειες έπεσαν θύματα σε μια απερίγραπτη πολεμική βαναυσότητα.


Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαστάμου «...Μανιασμένα τα μπουλούκια της Τουρκιάς ξεχύθηκαν στην κοιλάδα του Αχμέτ Αγά. Ερήμωση και φωτιά ολούθε. Στα Μαντουδιανά πλατάνια αραδαριά κρεμασμένοι σα σφαχτάρια, οι χριστιανοί..»

Για 191 χρόνια, μέχρι σήμερα οι απόγονοι των θυμάτων στερήθηκαν το δικαίωμα να τους πενθήσουν δημόσια, να τους τιμήσουν με υπερηφάνεια σαν ήρωες. Η φρικαλέα θυσία τους είχε σβηστεί από την τοπική μνήμη. Με αρκετές προσπάθειες έγινε κατορθωτό να διατηρηθεί η μνήμη και να αναγνωριστεί επίσημα από τον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας πέρυσι τον Απρίλη, η ημέρα της σφαγής, η 23η Ιουλίου σαν τοπική επέτειος πένθους και μνήμης της τραγωδίας. Στα χαρτιά τουλάχιστον. Για δυο συνεχόμενα όμως χρόνια από την επίσημη αναγνώριση της σφαγής, το συνταρακτικότερο και τραγικότερο γεγονός στην ιστορία του δήμου , παραμένει και το μοναδικό που η επέτειος του δεν τιμάται από τις επίσημες αρχές.

Αυτή την ημέρα, την 23η Ιουλίου 2014, σαν απλοί δημότες και απόγονοι των θυμάτων, ας αποτίσουμε φόρο τιμής στους για 191 χρόνια ξεχασμένους από τις επίσημες αρχές σφαγιασθέντες και ας προσευχηθούμε για τις ψυχές τους. Η θυσία τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονηθεί. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνείδησής μας και της ταυτότητάς μας. Δόξα και τιμή στους ήρωες!

Kireas.org

Σχετικά

Πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του 1823

http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...