Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Η μετεκλογική δραστηριότητα του συνδυασμού της «Κινητοποίησης» - Άρθρο του Σ. Ανδρονίδη

Ο Κ. Κουλουρίδης
Του Σίμου Ανδρονίδη 

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Μαΐου, ο συνδυασμός της «Κινητοποίησης» με υποψήφιο δήμαρχο Χαλκίδας τον Κώστα Κουλουρίδη έλαβε περίπου το 5% των ψήφων. 


Όμως, το μείζον γεγονός της συγκρότησης ενός αμιγώς εργατικού ψηφοδελτίου, «επιτρέπει» στο συνδυασμό να διεκδικεί με αξιώσεις τον ρόλο της «μείζονος» αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Η «από τα κάτω» δραστηριοποίηση και κινητοποίηση, η εργατική απεύθυνση και το εργατικό «πρόσημο» του ψηφοδελτίου, η στήριξη του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, (Χαλκίδας), διαμόρφωσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάδυση και την αποκρυστάλλωση ενός κοινωνικού-εργατικού κινήματος, το οποίο, στις δεδομένες συνθήκες, (δημοτικές εκλογές), έλαβε τα χαρακτηριστικά ενός δημοτικού συνδυασμού («Κινητοποίηση») που αντιπαρατέθηκε με τα τοπικά μπλοκ εξουσίας και διαχείρισης της εξουσίας.

Και, σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να εστιάσουμε την ερευνητική μας «προσοχή» στα «ποιοτικά σημαινόμενα» της υποψηφιότητας του Κώστα Κουλουρίδη. Η εστίαση στην «απλή» εκλογική καταγραφή δεν βοηθάει στην πολιτική αποκρυπτογράφηση μίας δημοτικής-εργατικής «Κίνησης» η οποία τάραξε τα νερά του εφησυχασμού, του ατομικισμού και της παθητικότητας. Και το βασικό συμπέρασμα από την δραστηριοποίηση του συνδυασμού συντείνει στο ότι ένας δημοτικός συνδυασμός που εκκινεί «από τα κάτω», υπερασπίζεται τους «από κάτω» και καταλήγει στους «από κάτω», διαμορφώνει τις πολιτικές προϋποθέσεις για την αντιπαράθεση με την «τοπικότητα» και την «υλικότητα» μίας εξουσίας η οποία περιλαμβάνει οργανικά κοινωνικές συμμαχίες που κινούνται με άξονα την διαχείριση και την υπεράσπιση ποικιλώνυμων ιδιωτικών συμφερόντων.

Η δημοτική-εργατική «Κίνηση» του Κώστα Κουλουρίδη κινήθηκε με άξονα την εργατική αλληλεγγύη και προσφορά. Η στήριξη συνδικαλιστών εργαζομένων καθώς και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (Χαλκίδα), όρισαν και προσδιόρισαν ταυτόχρονα έναν «νέο» τύπο συνδικαλιστικής διαπάλης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Έναν «τύπο» που δύναται να υπερκεράσει τα συμβιβασμένα, «εσωστρεφή» και γραφειοκρατικά συνδικαλιστικά καρτέλ, τα οποία και δεν μπόρεσα, λόγω της σχετικής και προϊούσας «κρατικοποίησης» τους να λειτουργήσουν ως «μηχανισμοί» υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας μετατόπισε δομικά τον άξονα και το πλαίσιο δράσης του προς το τοπικό-πολιτικό πεδίο. Και ακριβώς η επιδίωξη χάραξης μίας γραμμής εκπροσώπησης των εργατικών συμφερόντων και αιτημάτων, συμφύθηκε οργανικά με την υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη για τον δήμο της Χαλκίδας, με στόχο, όχι απλώς την εκλογική νίκη, αλλά κύρια την υπεράσπιση της πληττόμενης και κατακερματισμένης εργατικής τάξης της περιοχής. Ο συγκερασμός κοινωνικής-πολιτικής σφαίρας «επικάλυψε» και φόρτισε ιδιαίτερα τον συνδυασμό της «Κινητοποίησης». Δύο περίπου μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές, και στην πόλη της Χαλκίδας είναι κυρίαρχη η αίσθηση της εκλογικής και πολιτικής «συνέχειας», που αποτυπώνεται με την εκλογή του Χρήστου Παγώνη στο «δημαρχιακό θώκο». Ο δημοτικός συνδυασμός της «Κινητοποίησης» εκφράζει τον εργατικό πόλο εναντίωσης σε εκείνες τις πολιτικές που συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Ήδη λειτουργεί ως η εν δυνάμει μείζονα αντιπολίτευση η οποία και διαφοροποιείται ριζικά και «δομικά» από την παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χαλκίδας. Ο συγκερασμός της «πολιτικής» αντιπολίτευσης με την «κοινωνική» θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την αποτύπωση του εργατικού «όλου» στο πολιτικό επίπεδο. Ήδη ο επικεφαλής του συνδυασμού Κώστας Κουλουρίδης, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ, δίνοντας το μετεκλογικό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των δράσεων του συνδυασμού που κινούνται με άξονα την απόρριψη των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών.

Αλήθεια, ποία στάση τηρούν και θα τηρήσουν ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαλκίδας μπροστά στην ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ; Θα εκφέρουν έναν πολιτικό λόγο που θα καταδεικνύει τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης; Θα μιλήσουν για το ποίοι ωφελούνται και ποίοι πλήττονται από την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση;΄

Η μετεκλογική δραστηριότητα του συνδυασμού της «Κινητοποίησης» ακολουθεί «γραμμικά» την προεκλογική διαδικασία συγκρότησης ενός αμιγώς εργατικού ψηφοδελτίου. Ενός ψηφοδελτίου που έδινε «φωνή» και βήμα στους εργαζόμενους και τους άνεργους της περιοχής. Η μετεκλογική δραστηριότητα της «Κινητοποίησης» περιλαμβάνει οργανικά την εργατική τάξη της Χαλκίδας, με προφανή στόχο, όχι τις φωνασκίες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά την συνάρθρωση και εκπροσώπηση εργατικών συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απλή «λεκτική» διαφοροποίηση μετασχηματίζεται σε κοινωνική και πολιτική δράση και παρουσία. Η ουσιαστική και ουχί τυπική αντιπολίτευση της «Κινητοποίησης» συναρθρώνει την κοινωνική με την πολιτική σφαίρα, έχοντας ως πυλώνες: 1. Το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας, 2. Τους εργαζόμενους και τους άνεργους της περιοχής, και 3. Την άσκηση εργατικής αντιπολίτευσης.Με αυτό τον τρόπο υπερβαίνει το 5% των εκλογών, λειτουργώντας ως ο τοπικός «συλλογικός διανοούμενος» του μπλοκ των λαϊκών στρωμάτων της Χαλκίδας. Η μετεκλογική δραστηριότητα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους, κάνοντας πράξη και αποτυπώνοντας το πραγματικά «ανεξάρτητο», «ακομμάτιστο» και «ακηδεμόνευτο» της υποψηφιότητας του Κώστα Κουλουρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...