Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Η success… ζούγκλα του τουρισμού – Υπάλληλοι πηδάνε στη θάλασσα όταν γίνονται έλεγχοι!

Το απόλυτο χάος επικρατεί στον τουρισμό αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, καθώς η μαύρη εργασία σπάει όλα τα ρεκόρ.


Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων έκαναν δεκάδες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και υποστηρίζουν πως από το 50% των υπαλλήλων είναι οι ανασφάλιστοι με μισθούς κάτω από τον κατώτατο μισθό, ενώ σχεδόν 8.000 θέσεις σε περίπου 1.000 ξενοδοχεία έχουν χαθεί μετά τη μείωση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στην κορυφαία θέση της εργασιακής ζούγκλας στον τουρισμό, βρίσκονται η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την περίπτωση ενός ξενοδοχείου στην Αχαΐα που αντί αμοιβής προσέφερε μόνο τροφή και στέγη!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων:
  • Στις Κυκλάδες υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων σε υπόγεια που παραχωρούν οι εργοδότες, αδήλωτη εργασία, απολύσεις ή συνεχής αντικατάσταση του προσωπικού.
  • Στην Εύβοια δουλεύουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που ανήκουν ακόμα και σε ηγετικά στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων για να μην εντοπιστούν… πηδούν στη θάλασσα.
  • Στην Εύβοια αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν φέτος καθώς οι εργοδότες έφυγαν στο εξωτερικό, αφήνοντας απλήρωτους και ομήρους δεκάδες εργαζομένους αφού δεν τους απολύουν και φυσικά δεν τους επαναπροσέλαβαν.
  • Στην Ιεράπετρα κανένας ξενοδόχος δεν εφαρμόζει την τοπική κλαδική Λασιθίου είτε την Εθνική κλαδική σύμβαση.
  • Στην Αχαΐα τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας έχουν σκαρφαλώσει σε απαράδεκτα επίπεδα, με ενδεικτικό παράδειγμα παραθαλάσσιο κατάστημα εστίασης το οποίο δεν είχε ασφαλίσει ούτε έναν από τους 45 εργαζόμενους, όπως έδειξε ο πρόσφατος έλεγχος του ΣΕΠΕ.
  • Επίσης η Αχαΐα δείχνει να ακολουθεί το μοντέλο της Αίγινας, όπου πέρυσι εντοπίστηκε αγγελία που προσέφερε σε καμαριέρα αντί αμοιβής μόνο τροφή και στέγη. Το ίδιο πρότεινε ξενοδόχος της Αχαΐας σε δύο εργαζόμενες και χρειάστηκε η επέμβαση του Σωματείου και της Επιθεώρησης Εργασίας για να τις ασφαλίσει και να τους καταβάλει αποδοχές.
  • Ξενοδοχειακές μονάδες στην Πρέβεζα και τα Ιωάννινα οφείλουν αποδοχές ακόμα και πάνω από 12 μήνες.
  • Στη Θεσσαλονίκη ξενοδόχοι αποχωρούν από την Ένωση Ξενοδόχων ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση και να αμείβουν το προσωπικό με τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου. Ανώνυμα σχόλια απορρίπτονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...